Marsac Building redo praised | ParkRecord.com

Marsac Building redo praised

by Jay Hamburger OF THE RECORD STAFF

Park City officials on Thursday rededicated the Marsac Building, hosting an open house in the historic building and passing a resolution praising its recent renovation.

In the resolution, the Park City Council said the work was "beautifully achieved." It also pointed out that the project was completed "well within its budget" and earlier than had been anticipated.

The New Deal-era building was built as a schoolhouse and was turned into the municipal offices in 1983, four years after the Park City School District determined that it was "no longer viable for modern educational programs," according to the resolution.

It says the Marsac Building was one of the more than 230 public-sector structures constructed in Utah using assistance from New Deal programs. Just 130 of those remain, according to the resolution.

The municipal government took over the building as a means to keep City Hall offices in Old Town and bring staffers together into one building, the resolution says. The building at that point was "adequate in serving a rapidly growing community," it says.

It also addresses some of the concerns that led officials to undertake the renovation, including reinforcing the building to better protect it if an earthquake strikes. Mayor Dana Williams and the City Council chose to renovate the Marsac Building over ideas to sell the property, presumably to the private sector, and putting the proceeds toward building a new city hall.

Recommended Stories For You

The building reopened in September after more than a year of construction. The work cost $6.9 million, less than the approximately $7.4 million that had been anticipated.

Reinforcing the Marsac Building was the key part of the work, but the construction crews also installed an elevator to make the building more accessible to handicapped people and made numerous upgrades to the interior. They also made a series of environmental upgrades in an effort to increase energy efficiency.

Staffers were positioned throughout the building during the open house to provide details about their spaces. Photos showing what the building looked like while work was underway were put up. Attendance appeared to be scattershot.

Go back to article